11 Aralık 2009 Cuma

TOMRİS HANIMA MEKTUPLAR - 11

BAYRAMLAR: TOPLUMSAL UZLAŞMA GÜNLERİMİZ
Sevgili Tomris Hanım,
Çocukluktan beri en sevdiğim günlerdir bayram günleri. Gerek Ramazan ve Kurban bayramı gibi dini bayramlarımız gerek 29 Ekim Cumhuriyet bayramı ve diğerleri gibi resmi bayramlarımız.
Böyle günlerde ulus olarak daha bir hoşgörülü, daha paylaşımcı, sevgimizi ve sevincimizi daha bir heyecanla ve samimiyetle açığa vuran kimliklere bürünürüz.
Dini bayramlarımızda ulusumuzun sahip olduğu en güzel hasletlerden biri olan büyüklere saygı, küçüklere sevgi, aile olma bilinci, aile fertleri ile ya da komşularımızla, akrabalarımızla bu sevinci ve mutluluğu paylaşma duygusu had safhaya çıkar. Yoksullarla ve yalnızlarla empati yapılır, onların neler hissettiklerini kendi içimizde hisseder ve bu olumsuz duyguyu ortadan kaldırmak ve onlarında mutlu olmasını sağlamak için elimizdeki maddi ve manevi değerleri onlarla paylaşırız. Dargınlıkları unutur, sevgi ile kucaklaşırız.
Resmi Bayramlarımızda ise bir ulus olmanın kıvancıyla, bu ulusun oluşması sırasında yaşanan çileler, eziyetler, kaybedilen ya da gazi olan atalarımızın anıları ve kahramanlıkları her birimizin kanını ateşler. Hep bir ağızdan hançerelerimiz yırtılırcasına İstiklal Marşımızı söylerken duygularımız gözlerimizde yaş, boğazımızda düğüm olur takılır, kalır.
Geçtiğimiz yıllarda – özellikle 1980 sonrası yılar – zaman zaman bu hasletlerimizi unutup bayramların sosyal yanlarını bir yana bırakıp sadece uzun bir tatil fırsatı gözüyle bakılan dönemler oldu. Aileler kopmaya, kardeşler bile birbirini aramamaya başladı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet gibi ortak değerlerimiz ikinci plana itildi. İşte bu dönemlerde gerek iç gerek dış mihraklar bunu toplumsal bütünlüğümüzü bozmak için kullanmaya çalıştılar.
Neyse ki bu dönemi çabuk atlattık sevgili Tomris Hanım, Dini Bayramlarımızda tatil beldelerine kaçmak yerine aile büyüklerini ziyaret, günlük yaşamın koşuşturmacası içinde görüşemediğimiz eş dost hısım akrabayla görüşmeleri yeniden yaşamımıza soktuk. Kaybettiğimiz ulusal heyecanı da son zamanlarda Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer şehirlerde yapılan Cumhuriyet Mitingleriyle hem biz yaşadık hem de çocuklarımıza yaşattık. Ulus olarak sahip olduğumuz değerleri kaybetmemek, bunu çocuklarımıza ve gelecek nesillere aktarabilmek ümidiyle bir Cumhuriyet kadını olarak sizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı ve Ramazan Bayramınızı candan kutluyorum.
Sağlıcakla Kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder