11 Aralık 2009 Cuma

TOMRİS HANIMA MEKTUPLAR - 6

KURTLAR – DOMUZLAR / EKOLOJİK BİR DENGE

Karaburun, İnecik Köyündeki köy evimin geniş salon penceresi önüne oturmuş doğayı seyrediyorum. Önümde delişmen bir güney rüzgârı ile oynaşan gümüşi gri – yeşil zeytin ağaçları, aralarında baharın müjdecisi pembe – beyaz çiçekleri ile badem ve erik ağaçları, daha ilerde Değirmen tepesini örten çam ağaçları… Ayvaz Boğazından mavi oynaşmaları ile göz kırpan Ege Denizi.. Kırlangıçların rüzgârla dansı, yükseklerde süzülen bir çift doğan ve kendileri gözükmeyen ancak bitmeyen senfonileri ile doğaya neşe katan küçük ötücü kuşlar.
Çevrede kuş sesleri ve rüzgârın sesinden başka ses yok. Günlük koşuşturmaların, gerilimlerin atılabilmesi için doğanın bize bağışladığı harika bir ortam.

Peki, biz doğaya onun bize davrandığı kadar bağışlayıcı ve saygılı davranıyor muyuz? Bunun hepimizin bildiği tek bir cevabı var: HAYIR. Bilerek ya da bilmeyerek, resmi ya da özel çıkarlar için sonucunu düşünmeden doğayı çok incittik ve halen incitmeye devam ediyoruz.

Dün, köy kahvesinde çamların altında oturup köylülerle çay içip sohbet ederken konu buraya geldi. Devletin Tütün tarımını desteklediği yıllarda Karaburun köylüsü de tütün tarımına yönelmiş. Tütünden belki bir süre için iyi para kazanmış ama kullandıkları tütün zehiri Folidol ile çevreye çok zarar vermişler. Bütün ötücü küçük kuşların soyu tükenmiş, sesleri kaybolmuş, onların doğal dengede tuttukları zararlı böcekler çoğalmış, zeytin ağaçları ve diğer ağaçlar ve ekinler bu zararlılar tarafından tahrip edilmiş. Ne zamanki tütün tarımını çekiciliğini yitirmiş ve köylü tütün tarımından vazgeçmiş doğa yavaş yavaş kendini toplamaya başlamış ve yaklaşık 25 – 30 yıl süren bir süreçten sonra küçük ötücü kuşların senfonileri duyulmaya başlamış

Bugün Karaburunun dağlarında çok sayıda ve hızla üreyen yaban domuzu sorunu var. Ekili araziye ve özellikle bağlara çok zarar veriyorlar. Bu nedenle köylü üzüm zamanı elinde çifte ile bağında geceliyor. Domuzların bu kadar çoğalmasının nedeni onu doğal ortamda dengeleyen Kurt’un neslinin tükenmesi. .Çeşme otoyolunun yapılması ve iki yanında İzmir’den Çeşmeye kadar uzanan tel örgüler kurt sürülerinin doğal yaşam alanlarını ikiye bölmüş, kuzeyde Karaburun tarafında kalan kurtların beslenme alanlarının yetersizliği ve bu nedenle köylülerin keçi e koyun sürülerini telef etmesi sonucunda köylüler tarafından tek ek avlanarak soyları tükenmiş. Böylece doğal düşmanı ortadan alkan ve hızlı bir üreme yeteneğine sahip yaban domuzu nüfusu hızla artmıştır. Şimdi devletin Tarım Müdürlükleri çözüm olarak Karaburun dağlarında doğal ortama kurt bırakmayı düşünüyor.

Sevgili Tomris Hanım, sözün özü Doğa kendisiyle barışık yaşamayan, bilerek ya da bilmeyerek, sonucunu düşünmeden kendisine zarar veren insanoğluna bir şekilde az ya da çok cezayı kesiyor. Umarım önümüzdeki bu küçük örneklere bakarak bilim adamlarının öngördüğü küresel ısınmanın oluşturabileceği felaket senaryolarının gerçekleşmemesi için gerekli duyarlılığı gösteririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder